Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • Optionmaster

    A sta kazete na ODP ovaj utorak? Gore novih 4% na 21.64 sat do zatvaranja! Znate koliko je sad u plusu moj JAN@22.5 CALL koji sam pokupovao na slabost do sada oko 100 komada u prosjeku sam ga dobio za 0.9 -1.0 tj nekih 10K ?! Evo ga na 1.80 tj 80% ZARADE!!! Sad na ovoj visini prodajem POLOVINU da izvucem nazad otprilike svoj ulog i zadrzavam ostalih 1/2 do zarada (30-OCT) ili cak dulje! Pogedajte po unosima / komentarima kao se tema ODP provlaci kroz njih zadnih mjesec dana ~!
    Za one koji se ne sjecaju i za "nevjerne Tome" trejd ODPa je prvi puta spomenut u unosu OVDJE pod VOLATILITY ZOVE NA DVOBOJ. http://opcije.blog.hr/2007/09/1623208443/o-ratu-ekonomiji-marketu-i-vasoj- paznji-ako-trejdate-opcije-u-ovom-volatilnom-okruzju.html

    avatar

    02.10.2007. (21:31)    -   -   -   -  

  • felix...

    Taj trejd me podsjeća na tvoje opise trejdanja onog graditelja bazena...duboko itm.Zanimljivo je da u ovako volatilnom marketu bolje uspijevaju dugoročnije opcije sa naglaskom samo na ITM profit,iako se na prvi pogled ne bi dalo tako zaključiti,a zbog skupoće kratkoročnih opcija.
    Pisali smo nekaj o pinningu,pa kad sam već slučajno naišao evo i link (koji ne radi)
    "Preliminary numerical simulations indicate that the pinning phenomena is tied to the hedging activity used to offset positions in options."
    Radi se velikim dijelom o običnom delta neutral trejdingu, pa fondovi iako nisu u dogovoru djeluju u istome smjeru,ovisno o kretanju cijene dionice.
    Pozdrav

    avatar

    03.10.2007. (08:49)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Callovi za ODP na 22.5 za JAN su jos malo OTM (ne ITM) jer je sam ODP na 21.64 ali ocekujem da udju ITM ili barem dodju do ATM do objave zarada . Nakon toga cemo vidjeti. Kada bi imao strpljenja drzati barem dio do Januara, mislim da bi ODP lagano mogao doci i preko 25 ... ali kad me taj "prst na okidacu" tako prokleto za-svrbi na 100% zarade!.. naucio sam podizati profit kad mogu - kaj ces, stare navike umiru tesko!

    avatar

    03.10.2007. (10:22)    -   -   -   -  

  • jaanko

    Ja sam kupio ODP tek 24.09., ne znam točno zašto. Mislim da sam negdje primijetio neki tip (možda i ovdje) pa ajde da puknem nešto. I uzeo ja 3 kom STRADDLE JAN strike 20 za $3.98.
    Ovo navodim kako bi demonstrirao svoje neznanje, tj. uhodavanje u cijelu proceduru. Inače sam na ptradu jedno 5000$ u plusu na jedno 20K ulozenih. Uglavnom zahvaljujuci Googlu, te AAPL. Hmm, cak sam na GRMN condoru jučer uspio izaći sa malim dobitkom. A pazi mene, još neznam ni osnovne spreadove, a lupam condore, hehe. Al dobro, bude bolje, ne zanosim se ovim svojim uspjesima, jer su sasvim slučajni...

    avatar

    03.10.2007. (12:42)    -   -   -   -  

  • felix...

    @OM,ma ok,nisi zatvorio sve,samo si offsetao uplatu.A i za držanje preostaloga dijela,makar se radi o profitu(ali ionako je sav tvoj trejderski kapital profit) treba imati "jajca".:),jer su to ipak već tvoji zarađeni novci i ne vrijede zato manje.
    Sad si me podsjetio na film "Brzi i mrtvi" ha ha
    @Janko,tko zna možda si skriveni talent još nesvjestan da postojiš.Nije baš sve slučajno.Uostalom ak se dobro ufuraš u "igru" strategije ti i ne trebaju,pogotovo condori ...

    avatar

    03.10.2007. (15:02)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Jutros mi je stigao novi NAJ tip na celular. ENER CALLs@30 za Nov do najvise 95 centi (EQIKF). Callovi su ih zacas preskocili na preko 1 pt ali ako je tip dobar 10 centi vise ne znaci puno. Sa druge strane vecinu njegovih tipova ste imali priliku nabaviti kasnije i malo jeftinije.. Svako nek misli za sebe u tisini... haha..A ODP je sad presao 2 pta na C@22.5 za Jan ! To je sad preko 100% zarade.. skripim zubima ali drzim ostatak i dalje makar znam da dolazi opasni Petak ali ovaj puta imam dovoljno vremena do Bozica i dalje... !

    avatar

    03.10.2007. (18:53)    -   -   -   -  

  • felix...

    Evo odp se vratio na razinu prije pada u petak.

    avatar

    05.10.2007. (19:30)    -   -   -   -  

  • felix...

    OptionMaster bok!:)
    Imam jako pozitivna iskustva sa servisima,pa te molim da mi preporučiš ako ima još koji kvalitetan osim Doktorovog.
    Kaj misliš o TOS platformi za trejdanje?Baš kao što si spomenuo da ti osim CNBC a i Optionxpressa ništa drugo nije potrebno,mogao bih zaokružiti i reći da mi osim TOSa sa CNBCjem ništa drugo nije potrebno,osim pomoći servisa.
    Krenuo bih konačno sa ozbiljnijim novcima u ovaj posao,pa me zanima tvoje mišljenje kao i preporuke.
    Doživotno zahvalan Tebi !
    Pozdrav!

    avatar

    06.10.2007. (20:06)    -   -   -   -  

  • jaanko

    Opcijski servisi. Ja sam u fazi papertradea, pa mi sve izgleda skupo (Felix, kolko ti plačaš DR.J-a i što točno uzimaš?), no sa nečim bi morao isprobavati, kad tehniku opcija još malo doradim.

    Razmišljam o slijedećim ponudama (u $):

    OptionInvestor
    - Daily, market&tips, savjeti, exit points, 30-day trial (50/m, 500/y)
    - McM, mjesečni, tjedne preporuke, dnevne novosti, exit, 30-day trial (50/m, 500/y)

    OptionSmart
    - Basic, tjedni, samo bull/bear faktori, 10-day trial (50/m)
    - NewsLetter, tjedno 4 dionice, više opcijskih solucija, dnevni komentari otvorenih pozicija, kompletna analiza, exit points, autotrade opcija, odličan (100/m, 1000/y)

    Sch - Option Advisor, mjesečno 10 tips, free course (149/y)

    BigTrends - NetLetter, tjedno, exit, cca 10 tips/month (58/q, 200/y)

    ChangeWave - Options Trader (1000/y)
    Ultimate Option Strategies - (1000/y)

    optionMONSTER - Option Trader Pro (2500/y)

    Kakva su Vaša iskustva, što vi koristite, što preporučate? I naravno, ima li netko tko je voljan dijeliti troškove?

    avatar

    07.10.2007. (15:35)    -   -   -   -  

  • Traders life

    Bok jaanko,
    Ne kužim zakaj straddle kad je to uglavnom earnings ili stock split strategija za dionice koje imaju povjest velikih skokova ili padova cijene u takvim prilikama IMHO. Čudi me i condor na GRMN pri ovakvoj volatilnosti. Condor je strategija za stagnant - sideways movement.
    Što se tiče servisa, moje je iskustvo da je bolje platiti više love za dobar online tečaj na kojem naučiš sve kaj ti treba da budeš samostalan trader a ne da uvjek ovisiš o tipovima sa strane.
    Kaj ti misliš optionmaster?

    avatar

    07.10.2007. (18:44)    -   -   -   -  

  • Traders life

    Bok feliks,
    Apsolutno si u pravu kaj se tiče taštine - "Market make's you humbel" ali to nije bila poanta mog komentara. Svejedno mislim da je dobro poznavati obaveze i prava koje imaš pri kupnji ili prodaji opcija a također da samostalan znači da možeš i sam nači dobre tradeove i prilike. Meni je tak jednostavno draže, a da možeš koristiti i tipove to nikad nije isključeno. Bez ljutnje Ferlix :-)

    avatar

    07.10.2007. (19:44)    -   -   -   -  

  • felix...

    Teško da možeš bit samostalan,osim u rijetkim prilikama.Tu ima puno pametnijih od tebe i mene.A kaj se tiče tečajeva(jer sam neke prošao u početku free zahvaljujući OMu), po meni je to bačen novac ak znaš osnove,a to je samo tehnika,taktike,teorija itd koje se mogu,ali i moraju naučiti i bez tečajeva.Međutim to ti niš ne pomaže pri izboru trejda.Da bi mogao iskoristiti sve naučeno moraš naći dobar trejd inače ti sve pada u vodu.Misliš da si bolje informiran od Doktora?Nije to stvar prestiža već prilike.Ako nisi blizu kopanje kaj onda?Pa zakaj onda ne uzeti preporuke daleko upućenijih,informiranijih...,(ne nužno i sposobnijih ak te to muči...mene ni najmanje)?
    Osim u rijetkim slučajevima i prilikama poput uvrštenja dionica u index,terorističkih napada,prirodnih katastrofa,uragana i sl.,možda ponekad earningsa,mislim trejdati isključivo po preporukama sa kvalitetnih servisa jer su ono jednostavno bolji i upućeniji od svakog malog trejdera(čast rijetkim iznimkama).
    "ja mogu sam?"Taština je kurva,a tu se zarađuje lova,a ne takmiči tko je pametniji.
    Počeo sam tući tešku lovu,a nemam pojma, sve samo servisi.
    I da znaš da mi je puno drže imat puno love nego biti pametan i "siromašno-samostalan? stručnjak".I mogu ti reći da sam htio pomoći nekim i to pametnim ljudima for free o svom trošku,ali niš od toga,jer treba imati i jaja staviti svoje novce pogotovo u početku.Ja sam čak riskirao posuđenu lovu u startu.A oni bi valjda sve 100% sigurno i još da zarade.Zato nas je i malo koji uspijemo,ali to je realnost,jer ne mogu svi biti bogati.
    Upravo u tome je poanta i držim da je to najvrijednije kaj me OptionMaster naučio.
    Zahebite taštinu.Bolje je biti dobro informiran nego extra stručan i siromašan.
    To je bit ovoga bloga,uspješno isprobana u praksi,a da se promijeniti daleko šire u životu,a ne samo trejdanju.
    Sve ostalo je za šljakere,pa bili oni i inžinjeri...ostati će vječiti šljakeri,nikad slobodni i uvijek će se naći neki majmun odozgo u hijerarhiji kojeg će morati bespogovorno slušati...prostituirati se itd.

    avatar

    07.10.2007. (19:57)    -   -   -   -  

  • felix...

    Sorry kaj sam prepravljao komentar i nema ljutnje.Ali čim prije prihvatiš tu činjenicu da nismo najpametniji i najsposobniji bolje za tebe.Sve je to relativno.Važno je smoći snage izdignuti se iznad "majmuna" (gore spomenutih) bez poltroniziranja i gutanja knedli.
    Naravno važno je imati i "balls" jer nije lako u početku,pogotovo sa posuđenom lovom,a to iskustvo nikome ne bih poželio ako baš nije krajnje nužno.
    "Na muci se poznaju junaci" ..haha

    avatar

    07.10.2007. (20:03)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Hvala svima na pitanjima i komentarima. Odgovaram vam (i komentiram i sam ) krajem ovog tjedna u posebnom unosu (vidi uvod slijedeceg -gornjeg- unosa)

    avatar

    08.10.2007. (11:57)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @FELIX: Uvijek sam te smatrao najperspektivnijim buducim trejderom i ovdje pokazujes kako brzo shvacas i povezujes stvari. O opcijskim servisima cemo jos napisati ponesto samo da se nadovezem na tvoj gornji komentar o tastini. U tom smislu pucam od smijeha kad Pingvin na svom blogu svima savjetuje kako treba svake godine pronaci jos jedan NOVI izvor zarade, umjesto da se posvetite ovom za ozbiljno, potpuno i profesionalno i da vam druga zarada NI NE TREBA (kao tipovima na Fast Moneyu, mislite da Nadjarian i ostali u slobodno vrijeme zaradjuju na Ceptra sudju?!) To (da nadjete druge izvore zarada) je mozda i ZIVOTNO GLEDANO DOBAR SAVIJET ali svakako NECE OD VAS STVORITI IZVRSNE INVESTITORE NI TREJDERE! Mislim da je ideal zapravo suprotan tj. ako ikako mozete SPECIJALIZIRATI SE a ne ostati mediokritetski vezan uz amaterstvo i malo trejdati, malo raditi na poslu, malo prodavati Mary Kay kozmetiku i Ceptra sudje, malo cuvati ovce i praviti sir a malo baviti se necim trecim. ha ha ! Ako vec morate raditi- OK u redu, morali smo svi - ali cemu jos traziti druge dodatne poslove koji ce vas samo odvuci od ovoga i oduzeti vam vrijeme. Ovo je posao sa JAKO JAKO JAKO STRMOM KRIVULJOM UCENJA> TREBA SE DUUUUGO I TEEEESKO PENTRATI PO NJOJ ali zato kad uspijete i dodjete do kraja (vrha krivulje) ceka vas nagrada dostojna vaseg truda. Ili se primite toga ili se posvetite drugim stvarima. Ono izmedju vodi mediokritetstvu u svemu jer se nicemu ne mozete posteno posvetiti!

    Hvala svima na pitanjima i komentarima. Odgovaram vam (i komentiram i sam ) krajem ovog tjedna u posebnom unosu (vidi uvod slijedeceg -gornjeg- unosa)

    avatar

    08.10.2007. (12:23)    -   -   -   -  

  • jaanko

    Ni vrit ni mimo, to je uvijek najgora opcija. Dobar je taj Pingvin, a još bolji oni koji ga slušaju. Ali takvo je ovo naše podneblje. Većina je naučila na svaštarenje, sanjaju o lakoj zaradi, ali bez truda...

    avatar

    08.10.2007. (13:20)    -   -   -   -  

  • Traders life

    Bok optionmaster,
    Sviđa mi se tvoj komentra i primjer sa krivuljmo ucenja. Ja sa škorpion u horoskopu i jako sam detaljan i privržen znanju i ucenju. Mislim da je znanje osnova covjekovog uspjeha (nekad pomogne i sreča - bolje se roditi bez one stvari neg bez sreče). U svakom slučaju ja sam na početku strmog uspona ali sam za sada zadovoljan rezultatima tradeinga koje imam. Naravno da sam napravil hrpu grešaka ali sam uglavnom uspio adjust my trades sa zadovoljavajučim rezultatima. Mislim da je svaštarnje koje si nevel ko primjer neproduktivno. Ulovis se jednog i hoblaš po tome dok ne usavršiš. Dobro je ako več na početku ima nekog uspjeha. U tradeingu opcija mi se sviđa kaj možeš na razne načine kombinirati instrumente koji su ti na raspolaganju i prilagoditi trade situaciji ili traendu koji se mijenja (Neuspješni ljudi su oni koji neznaju svoje ideje koje nisu uspjele, zamjeniti novima koje imaju veču mogučnost uspjeha). Koje je tvoje mišljenje o korištenju servisa koji daju tipove za tradeove vs. razvijanja u samostalnog traders?

    avatar

    08.10.2007. (13:37)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @TRADERs LFE: "Sklisko" pitanje koje zahtijeva dobro promisljen odgovor. Hmm .. da vidimo. Ako ste npr ucitelj u skoli i vas ucenik vas priupita DA LI JE BOLJE ICI DALJE U SKOLU (nakon srednje) I PROCI FAKULTET ILI SE ZAPOSLITI NEGDJE GDJE BI GA ODMAH PRIMILI ( npr. u VEC GOTOVOM BIZNISU NJEGOVOG OCA ILI GA PRIMAJU DA IGRA NOGOMET POLU-PROFESIONALNO i sl) UGLAVNOM NA NEKOM POSLU KOJI MU ODMAH MOZE DONIJETI ZNACAJNU ZARADU I NOVAC (ali da prekine daljnje skolovanje) , onda je vas zadatak da mu odgovorite PREMA NJEGOVOJ SITUACIJI I OSOBI!
    Morate uzeti u obzir:
    1> Kakav je to ucenik (dobar, los, slab, mediokritetski, talentiran za nesto ili tup ko &$%@)
    2. Kakvo mu je Materijalno stanje
    3. Kakvu perspektivu ima NAKON zavrsenog FAXA naci posao u struci
    4. Koliko ce mu vremena uzeti DOK ne otplati studentski dug (ako se treba zaduziti za studij kao ovdje vani kojih $30-$40K) za razliku od toga koliko novaca ce zaraditi u MEDJUVREMENU dok njegovi vrsnjaci ne pozavrsavaju fax
    5. Da li je njegov poziv koji ODMAH moze raditi OPASAN PO ZDRAVLJE ili je opasnije ono sto ga ceka kad zavrsi FAX
    6. Ako preskoci FAX sada u mladosti moze li se kasnije (ako bas pozeli i ima volju) vratiti i zavrsiti ga IZVANREDNO kad bude zaradio novac (mozda oko 30-te ako je sad u 20-tim)!
    I vjerojatno jos specificnih stvari kojih se mozda sad trenutno NE MOGU SJETITI!

    Razumijes? Tvoje pitanje u stvari GLASI:
    DA LI JE BOLJE UCITI I NAUCITI TREJDATI ILI KORISTITI GOTOVI SERVIS I TEZISTE BACITI NA ZARADU NOVCA U MARKETU ...a odgovor lezi u tvom CILJU koji zelis postici i nekom BALANSU tog postignutog.

    Moj kolega Pingvin odgovorio bi ti vjerojatno bez Razmisljanja da je UVIJEK BOLJE NAUCITI SAM NESTO RADITI nego uzeti gotovi recept i slijediti neciji savijet ili trejd. TO je u neku ruku TOCNO u IDEALNOM SVIJETU ali ja sam malo stariji i iskusniji od toga da bi vam dao tako SIMPLIFICIRAN SAVIJET! Vrati se na ona gornja pitanja pa ih pokusaj modificirati za trejdanje i dati sam sebi iskreni odgovor:

    1. Imas li VREMENA i NOVACA nauciti POLAGANO vjestinu trejdanja (ili investiranja) ILI UZ PUT IMAS I IMPERATIV DA NESTO ZARADIS?!
    2. Place li ti kod kuce bolesno dijete (nedajBoze) kome ne mozes priustiti lijek ili trebas novac za skolovanje sebe ili djeteta ili supruge, trebas li novac za svakodnevne stvari (kao ja u pocetku kad sam poceo trejdati za zivot) tj. kruh i mlijeko ili za kupnju osnovnih potreba (mislim malog rabljenog auta ili jednosobnog, malog stancica a ne audi-kvatro-a)!
    3. Imas li MOGUCNOSTI UCITI uz POLAGANU ZARADU ili se bojis da ce ti TESKO ZARADJENI NOVAC KOJEG UNOSIS U TREJDANJE PRIJE PROCURITI KROZ PRSTE NA POCETNICKE GRESKE U NEISKUSTVU I TRAZIS POMOC "VECEG I JACEG" TREJDERSKOG SERVISA POD LOGIKOM: "neka oni meni samo sacuvaju i umnoze kapital a ja cu vec na njihovim primjerima nauciti valjda malo i kako se to radi"!
    4. Dugorocno gledano, mislis li NASTAVITI TREJDANJE I INVESTIRANJE ILI ZELIS ZARADITI TOCNO ODREDJENU SUMU ZA NESTO I ONDA SE POVUCI IZ TE AKTIVNOSTI?!

    Ja sam u zivotu sretao svakakvih primjera, u zivo i na internetu, po seminarima i svugdje i nicemu se VISE ne cudim - sve je moguce. JEDNOSTAVNIH SLUCAJEVA NEMA PA NEMA NI JEDNOSTAVNIH PREPORUKA. Ucenjem trejdanja - UCIMO TREJDATI ... KORISTENJEM SERVISA -NAGLASAK STAVLJAMO NA ZARADU. Omjer vaznosti A:B morati cete sami odluciti prema tome na kojoj ste tocci svog zivota trenutno nalazite. Ja sam platio svoj danak UCENJU, izgubio svoj dio kapitala na skolu, trejdao sam SAM DUGO, ali mi je dojadilo zakon prosjeka koji nas stalno NEMINOVNO dohvaca i cini gubitke znacajnim dijelom ove igre. Koristenje servisa sluzi mi samo da POVECAM SVOJE SANSE NA DUGE PRUGE (od ljudi koji su blizi tome cime se bavim) ali jos uvijek koristim svoje znanje, mozak i iskustvo. Tako nekako! Vi morate odluciti za sebe! Budite razboriti jer je to kljuc uspjesnog odabira...

    avatar

    10.10.2007. (12:42)    -   -   -   -  

  • Traders life

    optionmastr,
    Hvala na vrlo iscrpnom odgovoru. U potpunosti se slaže da je stvar situacije i osobnog izbora. Ja sam jednostavno ja i idem potem da naučim što više sam. Ni u kom slučaju nisam mislio da su druge stvari manje dobre ili ih traba potcjeniti. Hvala još jednom i sviđa mi se tvoja usporedba traderskog učenja i puta sa velikim usponom.
    good tradeing.

    avatar

    10.10.2007. (22:03)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Nema problema. Vi lako postavljate pitanja ali ja moram PAZITI kad odgovaram. Vec su me ionako optuzili da PREVISE forsiram servise, sto je mozda u zadnje vrijeme i tocno, ali nikako iz zelje da vas SKRENEM na njih UMJESTO na ucenje i razvijanje vasih vjestina. Istina je samo da UCENJE TREJDANJA cesto KOSTA JAKO PUNO U VLASTITOM NOVCU, ZNOJU i "SUZAMA" i da nema garancije da cete ODMAH POZNJETI USPJEH> To jedan BROJ ljudi moze POKOLEBATI i skroz odvratiti od Marketa. Za njih je MOZDA bolje izabrati neki BALANS izmedju zarade i oslanjanja na tipove i velikodusne pomoci servisa i vlastitog UCENJA I USAVRSAVANJA. Nisu svi UPORNI I TVRDOGLAVI da kad odlete $5,000 se ZAINATE da ce nauciti jos vise/bolje/dublje tematiku, ustediti novi novac i VRATITI SE PO SVOJ u MArket. Neki se pokolebaju i okrenu ledja zauvijek svemu tome. Zato vam velim da morate SAMI odluciti i prosuditi kakva vam je situacija a kakvi ste vi sami kao osobe i sta vam je prece/blize hitnije. Pozdrav i hvala na pitanju!

    avatar

    11.10.2007. (03:38)    -   -   -   -  

  • felix...

    Nije problem u učenju,nedostatku upornosti...već u početničkom nedostatku vremena.Sve dok je tako i ne mogu se potpuno okrenuti praćenju marketa ... mislim da je bolja varijanta osloniti se na servise od polovičnog i ishitrenog instant trejdanja.Uostalom i kroz takvo trejdanje sakupljam itekako korisno iskustvo,učim i usavršavam se.Da nekom tko ne zna puno i date sve te pickove,vjerojatno bi sve izgubio.S druge strane bedasto mi je čitati o nekakvom dijeljenju troškova jer ako nismo kadri odvojiti kakvih petstotinjak obezvrijeđenih dolara za pretplatu,odakle nam uopće sredstva za trejdanje.To nije potrošen novac,već samo mala investicija koja se vrlo brzo vraća i više od toga.A kada se skupi malo više novaca na računu,lakše je odvojiti i potrošiti manji dio na usavršavanje i eksperimentiranje isključivo u vlastitoj izvedbi bez da riskiramo bankrot.

    avatar

    11.10.2007. (07:57)    -   -   -   -  

  • Wirtschaft

    @jaanko: ja sam pretplatnik servisa briefing.com (koji nije cisto opcijski vec trejderski), no pored newsa takodjer salje tipove da se na nekoj poziciji dogdja neuobicajni trejding pattern (npr. nagla kupovina puteva ili callova na nekom strajku ili slicno). Na meni je onda da si to proanaliziram i vidim sto cu dalje napravit. Ove ostale gore navedene servise bih rado isprobao, no trenutno ne stignem.

    avatar

    11.10.2007. (13:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...